2012年8月18日 星期六

Day 1 遇上十年一遇特強梅雨, 航機 delay (12/06/2012)

2012年 6月12日, 計劃了不到二個星期 (期實沒有什麼認真計劃), 終於要出發了! 之後二十五天就要在台灣過了。

本來乘坐早上九時多的長榮航空, 可是因為台灣那邊梅雨太強了, 只好 Delay 到十一時多~

在機場等了二個多小時....幸好長榮提供每人70 HKD 既餐券~~
食左個豐富既早餐~~

呢架Hello Kitty 機就係我地架機啦!! 可惜裹頭只係普通飛機~~

到埗後先到機場間"大哥大" 買電話卡, NT 1300, 三十天無限上網 + 幾百分鐘通話, 都幾抵!~ 之後GOOGLE MAP 搵路都靠哂佢了! 之後再搭"大有" 巴士到台北火車站。(圖為巴士途中) 由於行程時間大失預算, 所以唔去唱錢, 直接去單車鋪先~

台北火車站~

由於單車鋪係松山, 所以要搭火車去~ (後來才知用悠遊卡會係最平)

其實只是兩三個站, 所以好快~~


佳遊單車~~

老闆隻狗~~


我地既兩部美利達單車~~值得一讚的是, 老闆都非常用心地向我們講解各種維修單車的方法~ 還很用心的解答我們各樣問題~~人也很好!~~這兒還可以將在外買到的東西寄回這裡, 真的很方便~~~我們租一個月, 只是 NT 3999一個人, 包哂所有配件例如碼表, 維修工具, 馬鞍袋等等, 車也很新, 所以很推薦大家來這裡~~

在等待老闆整車既同時, 我們先行到一街之隔既饒河夜市晚餐~


這裡其實和香港一樣, 因為四周圍也是香港人....呢個爆漿玉子燒正!


之後回到佳遊~ 老闆已經準備好了, 但是下著大雨, 我們也不懂路, 所以只好明天來拿~~

今晚住宿"警x會館", 只需 NT 800, 尙算不錯~~在台北車站附近 (可是我們還是迷了一陣子路) =="


看電視才知今早真的下很大雨....




來到才天氣這麼差....百年一遇既梅雨....之後既單車之旅該取消?該何去何從?


是日騎乘距離: 0 KM
洗費: (機票)HKD 2200 x2 + 單車 NT 3999 x2 + 住宿 NT 800 + 交通食物約 NT 500 + 電話卡NT 1300  = 約 NT 30000